FOODIE NOMAD: Karlo Barać

Naš novi Foodie nomad je Karlo Barać, mladi pravnik iz Širokog Brijega.

Karlo je prošli mjesec sa prijateljima odlučio provesti odmor u Italiji i to u gradovima Sirmione i Verona.

A čega ima u Italiji? H..h…h…hrane!! Bravo!

Karlo je sve poslikao i opisao, a mi vam donosimo novi foto dnevnik.

Ako ste gladni, na dijeti i/ili slabe volje, kliknite na x u desnom kutu.

Nećete preživjeti, a mi ne želimo tužbu. 😉

Uživajte! <3

Gelato i pogled na veronsku arenu. Savršena kombinacija.
Kakav bi to bio posjet Italiji, a da se ne proba talijanski sladoled ili kako ga Talijani nazivaju gelato. Odmah pri dolaska na veronski trg Bra ugledali smo simpatičnu gelateriu „Amorino“ koja proizvodi autentične talijanske sladolede, napravljene samo od prirodnih sastojaka. Sladoled proizvode na tradicionalni način što nas je odmah zaintrigiralo, a između ostalog nude pregršt zanimljivih okusa. Gelato je sladoled kojeg su Talijani unaprijedili u kremasti proizvod koji nije duboko zamrznut kao ice cream sladoledi, a od ice creama ga razlikuje to što gelato sadrži samo prirodne materijale te se proizvodi na nešto drugačiji način u kojeg se ukomponira do maksimalno 15% zraka, za razliku od ice creama koji ima i do 150% zraka.
Grandissimo Gelato i pogled na Castello Scaligero (Sirmione).
Pizza Margherita je jedna od najpoznatijih pizza napolitanskog stila – priprema se od mozzarelle, rajčice, svježeg bosiljka i maslinovog ulja. U Italiji se kao temeljni sir za pizzu koristi mozzarella.
Nerijetko se smatra da korištenje drugih sireva ili zamjenskih smjesa rezultira pizzom slabije kvalitete, međutim i takve pizze se mogu naći na svakome meniju, a nisu ni malo loše :).
Pizza, Tonno Pomodorini (tuna, mozzarella, cherry rajčica).
Pizza Margherita, koja izvorno dolazi iz talijanskog grada Napulja, smatra se jedinom pravom i istinskom pizzom, a prva takva je napravljena u čast dolaska kraljice Margherite i kralja Umberta.
Pod Veronskim suncem odlučili smo se malo uživati u tradicionalnoj ponudi vina.
Kada je u pitanju područje oko Verone, od grožđa uzgojenog u vinogradima oko Verone pa sve do jezera koja okružuju ovu regiju i protežu se od jezera Garda do Val d´ Aplone, nedaleko Vicenze, proizvode se godišnje 1,5 milijuna hektolitara vina kontroliranog imena i porijekla.
Budući da je ponuda vina bila bogata, odlučili smo se na izbor jedne vrste vina iz podruma vinarije Masi, a koja vinarija je smještena u Valpolicellu pored Verone.
Budući da je tjestenina svojstvena talijanskoj kuhinji na ulicama gradića Sirmione pronašli smo dućane koji nude na mnoštvo različitih vrsta tjestenina domaće proizvodnje, od svima dobro poznatih spaghetti i makarona pa sve do tjestenine koja ima neobične oblike i boje.
Uz tjesteninu svakako trebaju ići i originalni začini koji će joj dati savršen okus, koji se također mogu pronaći u starome dijelu grada Sirmione.
Budući da smo u gradiću Sirmione zatekli simpatične dućane koji nude mnoštvo različitih vrsta tjestenina…
… odlučili smo odabrati tradicionalni veronski restoran Redentore uz rijeku Adige i probati talijansku tjesteninu.
Čekajući pizze, koje nažalost nisu fotografirane zbog gladi :D, na stolu su nas dočekali slasni kruščići poznatog veronskog restorana – pizzerije Olivo 1939.
Za dobro jutro uz talijansku kavu…
… najbolje idu francuski kroasani.
Verona je industrijsko i trgovačko središte poljoprivrednog kraja (uzgoj povrća, voća, žitarica i vinove loze).
Dok svinjsko meso koriste u aromatičnim i iznimno ukusnim složencima, među specijalitetima je konjsko meso. Za pašticadu od konjetine ili kako Veronezi kažu pasissada de caval, nismo se odlučili (vjerojatno razmišljajući kako je riječ o konju). Lokalni specijalitet su i njoki. Tijekom karnevala im je čak posvećeno i posebna svečanost, festivala “Papa del Gnoco”, a tu su i nezaobilazni tortelini.
0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *