FOODIE NOMAD: Nevena Pandža

Naš novi Foodie nomad je mlada, ali jako uspješna nutricionistica Nevena Pandža. Nevena dolazi iz Mostara, a jako je aktivna na području nutricionizma, kroz savjete, programe i kampanje.

Nevenine savjete možete pratiti na web stranici Centar zdravih navika kao i na Instagram profilu @nutricionizirajse.

Nevena je odlučila početkom ljeta otići na godišnji odmor sa sestrom i prijateljicom u Italiju. U Italiji zaboravi nutricionizam. I to je sasvim uredu.

Jer i nutricionisti su ljudi.

Uživajte!

P. S. Na kraju vas čeka kratki video sa putovanja! <3

Talijani espresso najčešće piju za šankom i u jednom gutljaju, a cappuccino uživaju u kombinaciji sa keksom ili slatkim pecivom.
„Penne all’arrabbiata“- tjestenina u začinjenom umaku od rajčica.
Mediteranska prehrana: spoj mladog špinata i drugog zelenog lisnatog povrća, sušenih rajčica, prženih badema, parmezana i aceta balzamica + masline + ugodno društvo + talijanska glazba u pozadini.
Kada jedete u talijanskim restoranima, pitajte za dnevnu meni ponudu u kojoj često nude tri slijeda jela, za posebnu cijenu #BrusketiZaPredjelo
Ravioli punjeni ricottom i špinatom u umaku od tartufa.
„Piazza del Mercato“ ili Firentinska tržnica i dva šarmantna talijana koji su nas najeli i napili svojim domaćim proizvodima i vinom.
Na njihov nagovor probale smo kombinaciju parmezana ili gorgonzole i senfa od kruške! I kupili za ponijeti doma 😀
„Cinque terre“ ili 5 sela kroz koja protiču stabla limuna, vinove loze, stoljetnih maslinika, ljiljana i ružmarina, a zrak je ispunjen mirisima i okusima Mediterana.
Očuvanje tradicije u najljepšem smislu riječi.
Najneobičniji okusi sladoleda prave se baš u Italiji! #NijeSveTakoKrivo.
„Chianti“ je talijansko crno vino iz Toskane, prepoznatljivo je prema svojoj boci koja je smještena u slamnatu košaricu.
Ako tražite najbolju pizzu u Firenci, potražite „Gusta“ pizzeriju u samom centru Firence… Krušna peć i „Napuljska“ varijanta pizze!
Probali smo „Margheritu“ i „Gusta“ pizzu. Zbog velike gužve unutar pizzerije, stvaraju se veliki redovi i vani, uzima se take-out pizza i ide se na obližnji trg Piazza Santo Spirito jesti, družiti i uživati u zvucima lokalnih svirača.
Nakon hodanja u prosjeku 15 km/dan, treba sjesti, odmoriti i napraviti plan za dalje!
„Panzanella“ ili toskanska salata – ljetna salata sa rajčicama i ostalim sezonskim povrćem, sa kockicama „starog“ kruha.
Rečenicu „Kako je svijet mali“ kažem na skoro svim svojim putovanjima, na drugom obilasku Firentinske tržnice, upoznali smo se i družili sa Sanjom iz Šibenika koja u Firenci živi već 20 godina.

Za kraj, imamo i kratki video sa njihova putovanja.

Kratki video Nutricioniziraj se u Italiji možete vidjeti OVDJE.

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *