FOODIE NOMAD: Ivana Primorac

Prvi ovogodišnji nomad je Ivana Primorac, rođena Gruđanka sa zagrebačkom adresom.

Ivana nas vodi u Aziju i to u jednu od najrazvijenijih azijskih država, Južnu Koreju.

Ivana je provela čak 50 dana ondje zbog posla, gdje je boravila sa kolegama.

Pogledajte dašak azije u današnjem izdanju Foodie nomada.

Uživajte! <3

Korejska kuhinju odlikuju začinjenost i niskokaloričnost, te korištenje puno povrća i morskih plodova. Meso u Koreji je dosta skupo i jede se u rijetkim prilikama. Najpoznatije i nezaobilazno jelo je kimchi – fermentirani kupus, neugodnog mirisa koji je neizostavan dio svakog obroka. Sama činjenica da postoji više od 200 vrsta kimchija govori koliko Korejci vole kimchi.
Pošto Hrvati ne mogu bez mesa, često smo išli na korejski roštilj u tipične korejske barbeque restorane gdje su nas vodili lokalci.

Kako uz svako jelo, tako i uz roštilj dolazi jako puno malih jela sa strane – side dishes koja se kombiniraju uz glavni dio obroka, u ovom slučaju mesa. Side dishes su uglavnom kimchi, luk, ljute papričice, razni umaci, morske trave.
Nakon pojedenog roštilja, dolazi glavno jelo. Naime, roštilj je samo predjelo, a glavno jelo je naravno riža u kombinaciji s nekom juhom. Riža je u Južnoj Koreji uvijek glavno jelo a sve što dolazi uz rižu je prilog.
Uz hranu se često pije tradicionalno alkoholno piće Soju, koje je za naše pojmove jako blaga rakija, skoro bez kusa (12 – 18% alkohola). Korejci vole druženja krajem radnog dana, gdje se uz večeru opuste uz velike količine alkohola. Ako mislite odbiti ispijanje alkohola morate imati jako dobar razlog za to, inače će se osjećati uvrijeđenima. Tijekom večere morate paziti na prazne čaše osoba koje sjede oko vas i ne smijete dopustiti da netko sam sebi natoči Soju. Ako ste u situaciji da vama netko toči Soju ili obrnuto, morate to raditi s dvije ruke kako biste iskazali poštovanje prema toj osobi.
Korejci se groze današnjim načinom života mladih i njihovim prehrambenim navikama i preziru junk food. Korejska tradicionalna kuhinja je zaista jako zdrava i imali smo priliku probati razne juhe, koje većinom dođu nezačinjene i bez okusa gdje sami morate dodavati sastojke sa strane.
Za začinjavanje variva i juha, koriste se ljuta pasta od paprike, sojin umak, češnjak, mljevena ljuta papričica.
Područje Busana je popularno po ribljim specijalitetima i morskim plodovima. Priprema ribljih specijaliteta je dosta drugačija od naše, prvenstveno jer se većinom jede sirova riba pa čak i živa.
Živa hobotnica je popularan specijalitet i nismo se mogli vratiti u Hrvatsku a da to ne probamo.
Jelo bogato proteinima su i kukci. U našem slučaju smo probali dudov svilac. Okus bolje ne komentirati.
Carska palača u Seoulu i tradicionalne nošnje.
Changdeokgung palača.
Popularna Gangnam ulica – shopping ulica i poslovno središte.
Slika ispred sjedišta Samsung-a.
0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *